Cancerul de san

In Romania, in anul 2012 au fost diagnosticate 8981 de cazuri noi de cancer de san si au fost inregistrate 3244 de decese.

Daca este diagnosticat precoce, inaintea raspandirii in organism, femeile cu acest tip de cancer au o rata de supravietuire la 5 ani in mai mult de 95% dintre cazuri. Totusi, in pofida progreselor in diagnosticare si tratament, cancerul de san reprezinta principala cauza de deces la femei si a treia cauza de mortalitate in Europa si Statele Unite ale Americii. Dupa tratamentul primar, aproximativ 50% dintre paciente vor dezvolta cancer de san metastatic (avansat). Din momentul diagnosticarii, perioada medie de supravietuire a acestor paciente este de 18 - 30 luni.

Diagnosticarea cancerului de san

Formatiunile tumorale sau modificarile tesutului glandei mamare pot fi detectate prin auto-examinarea perioadica a sanului. Medicul dvs. va va explica cum sa procedati. Majoritatea formatiunilor tumorale mamare (noduli) sunt benigne (ne-canceroase) si pot fi indepartate fara nicio problema. Totusi, cel putin unul din 10 noduli va fi de natura neoplazica. Daca depistati vreun nodul, contactati medicul cat mai repede posibil.

Pentru a stabili natura exacta a formatiunii tumorale, medicul poate efectua una sau mai multe din urmatoarele proceduri:

  • Mamografie - radiografie a glandei mamare.

  • Ecografie - folosirea de ultrasunete pentru a genera o imagine a glandei mamare.

  • Biopsie - prelevarea si examinarea sub microscop a unei probe de tesut pentru a se depista existenta celulelor canceroase.

  • Rezonanta magnetica nucleara (RMN) - Aceasta tehnica, ce nu foloseste radiatii, ofera o imagine tridimensionala a glandei mamare si poate fi mai exacta decat mamografia in detectarea anumitor anomalii ale tesuturilor moi.

Daca se identifica un cancer de san, se vor efectua mai multe teste pentru a stabili daca acesta s-a raspandit si in alte parti ale corpului (a metastazat).

Tratamentul standard

In trecut, tratamentul cancerului de san se facea prin diferite metode care includeau chimioterapie, radioterapie, chirurgie si terapii hormonale. Aceste tratamente sunt administrate cu scopul de a vindeca aceasta maladie si/sau de a-i limita raspandirea, asigurand ameliorarea simptomelor.

Optiuni terapeutice inovatoare

Chimioterapia si radioterapia au reprezentat mult timp principalele arme ale pacientilor si medicilor in lupta impotriva cancerului, insa acestea pot afecta negativ organismul datorita reactiilor adverse. Chimioterapia actioneaza nediferentiat, atat asupra celulelor maligne, cat si asupra celor normale. In prezent sunt disponibile noi terapii, cu mecanisme de actiune inovatoare. Aceste medicamente elibereaza tintit agentii antineoplazici direct la nivelul celulelor canceroase. Noile medicamente pot oferi beneficii semnificative pacientilor, protejand in acelasi timp restul organismului de efectele adverse, uneori devastatoare, asociate tratamentelor standard.

Pentru detalii suplimentare legate de aceasta boala, va rugam sa contactati medicul specialist.

Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femei, incidenta sa fiind in crestere. In fiecare an sunt diagnosticate 367.000 de cazuri noi in Uniunea Europeana si aproximativ 233.000 in Statele Unite ale Americii, cu o rata anuala de deces de aproximativ 91.000 de paciente in UE si 44.000 in Statele Unite ale Americii. Anual, in intreaga lume sunt diagnosticate 1,67 milioane de cazuri noi de cancer de san si peste 520.000 de femei mor din cauza acestei boli. Se estimeaza ca 8-9% din femei vor dezvolta cancer de san pe parcursul vietii.

Mai multe tipuri de cancer

Vezi in detaliu

please be aware that you are leaving this website.