Oncologie
Lider in domeniul medicamentelor adresate cancerului, Roche este ferm implicata in descoperirea de noi medicamente eficiente pentru tratamentul diverselor tipuri de cancer.

Pana in urma cu cateva decenii, cancerul era tratat precum o singura boala, insa acum stim ca acesta se impoarte in peste 200 de tipuri, fiecare avand comportament clinic, rate de crestere si stadii de progresie diferite. Acest fapt a dus la schimbarea paradigmei de tratament in oncologie, de la abordari terapeutice nediferentiate (ex. chimioterapia, radioterapia), catre abordari de medicina personalizata, precum terapiile tintite sau imunoterapia oncologica.

Noile descoperiri in genetica si biologie moleculara au dus la noi progrese in medicina personalizata, in special in oncologie, prin dezvoltarea de noi terapii si teste de diagnostic. Cu ajutoul unor inovatii precum secventierea genetica de generatie noua (Next Generation Sequencing – NGS)si biopsia lichida, deschidem noi cai in diagnosticarea si tratarea eficienta a bolilor oncologice. Combinatiile de terapii, care folosesc mai multe molecule in tratament (cum ar fi terapii tintite si imunoterapii) au rezultate clinice foarte promitatare pentru pacienti.

In viitor, diagnosticul de precizie va fi cheia luptei impotriva cancerului. Biomarkeri – componente ale celulelor noastre care pot fi folositi drept indicatori pentru definirea mai precisa a bolii – vor permite medicilor sa determine mult mai rapid si precis ce tip de cancer are pacientul.

Povara cancerului in lume si in Romania

Potrivit studiului GLOBOCAN 2018, realizat de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), povara cancerului la nivel mondial a crescut la 18,1 milioane cazuri, si 9,6 milioane decese. Mai mult, agentia estimeaza ca, la nivel mondial, 1 din 5 barbati si 1 din 6 femei vor dezvolta un tip de cancer pe durata vietii, iar 1 din 8 barbati, respectiv 1 din 11 femei vor piede lupta cu boala.1

Se estimeaza ca decesele provocate de cancer vor deveni principala cauza de deces in tarile industrializate, incidenta (numarul de cazuri noi pe o perioada de timp) si prevalenta (numarul total de cazuri) acestei afectiuni fiind in crestere. Desi se descopera mereu noi tratamente ce au la baza mecanisme de actiune inovatoare, necesitatile medicale in acest domeniu raman in continuare imense.

Potrivit aceleiasi cercetari, in România, in anul 2018, se inregistreaza un numar de 83.461 cazuri noi de cancer, in condițiile in care 50.902 romani isi pierd viața din cauza cancerului. Comparat cu ultimul raport Globocan din 2012, cifrele arata ca procentul incidentei, dar si cel al mortalitatii legate de cancer, au crescut in Romania. Astfel, incidenta primelor 10 cele mai frecvente tipuri de cancer a crescut cu aproximativ 6%  fata de 2012, in timp ce mortalitatea a crescut cu aproape cinci procente.

Referințe

  1. https://www.uicc.org/new-global-cancer-data-globocan-2018

Denumirea generica de cancer acopera o multitudine de afectiuni caracterizate prin cresterea si diferentierea necontrolata a celulelor. In lipsa tratamentului, acest proces duce in general la decesul pacientului.

Tipuri de cancer in detaliu

Mai multe arii in focus

Vezi toate ariile in focus

please be aware that you are leaving this website.