Gripa

Gripa provoaca anual peste 100 milioane de cazuri de imbolnaviri doar in Europa, Japonia si SUA. Gripa poate imobiliza la pat un adult sau un copil timp de 3 - 5 zile. Cu tratament adecvat, pacientul se poate recupera in totalitate, insa tusea si starea de oboseala pot persista zile sau saptamani intregi.

Gripa poate cauza sute de mii de spitalizari in fiecare an. Gripa si complicatiile acesteia provoaca anual pana la 40.000 de decese in SUA, iar intr-o iarna normala din Marea Britanie, 3.000 - 4.000 de decese sunt cauzate de gripa. Cel putin 20 de milioane de persoane au murit in timpul uneia dintre cele mai cumplite pandemii de gripa - „Gripa Spaniola", care s-a raspandit in toata lumea intre 1918 - 1920.

Persoanele in varsta de peste 50 ani si toti pacientii cu boli cronice (cum ar fi diabetul, bolile cardiace, astmul si infectia HIV - SIDA) pot face forme mai severe ale bolii precum si alte complicatii, cum ar fi pneumonia si sinuzita.

Gripa este provocata de un virus care infecteaza tractul respirator superior si inferior: nasul, sinusurile, gatul, plamanii si urechea medie. Boala apare de obicei in lunile de toamna si iarna si este caracterizata de focare epidemice care dureaza 6-8 saptamani.

Gripa este o boala extrem de contagioasa. Virusul gripal patrunde in organism pe cale aeriana, prin mucoasele din gura, nas sau ochi. Cand o persoana cu gripa tuseste sau stranuta, virusul este transmis prin aer si poate fi inhalat de orice persoana din jur. Perioada de incubare dureaza de la 18 la 72 ore, timp in care persoana infectata poate deja sa transmita virusul altor oameni.
Debutul gripei este brusc, iar persoanele afectate prezinta o stare generala alterata, marcata de oboseala, tusesc, au febra, frisoane, dureri musculare si articulare si dureri de cap.

Pentru preventia gripei, varstnicii si persoanele cu probleme cronice de sanatate trebuie sa se vaccineze anual. Este posibil insa ca vaccinul antigripal sa nu fie intotdeauna eficient, deoarece tulpinile de virus impotriva carora este activ pot sa nu fie identice cu cele care aflate in circulatie in anul respectiv.

Majoritatea oamenilor apeleaza la medicamente eliberate fara prescriptie medicala si la remedii naturiste pentru a reduce unele simptome ale gripei, insa acestea nu impiedica transmiterea virusului si aparitia complicatiilor gripei.

Recent a fost introdusa in uzul clinic o noua clasa de medicamente - inhibitorii de neuraminidaza - care ataca direct virusul, cauza infectiei gripale.

Pentru detalii suplimentare legate de aceasta boala, va rugam sa contactati medicul specialist.

Mai multe arii in focus

Vezi toate ariile in focus
ContactWorldwidelinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeDespre RocheSoluţii farmaceuticeCariereMediaNoutăţiPolitica de confidentialitateDeclaratie privind aspectele juridicePolitică de utillizare cookie-uriTermeni şi condiţii pentru achiziţii