Roche România, partener strategic pentru Strategia Națională pentru Boli Cardiovasculare
Roche România sprijină lupta împotriva bolilor cardio și cerebrovasculare prin elaborarea unui memorandum de colaborare pentru implementarea unei Strategii Naționale de combatere a acestor boli.
România face un pas decisiv în lupta împotriva bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare, principalele cauze de deces și dizabilitate în țară, iar Roche România susține această inițiativă, elaborând un memorandum de colaborare alături de actorii din domeniul sănătății pentru implementarea Strategiei Naționale de Combatere a Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare. Acest document este aliniat cu Planul European de Sănătate Cardiovasculară.
Elaborarea acestui memorandum a fost una dintre concluziile unei dezbateri organizate de Ambasadorul Elveției în România, Massimo Baggi, și Ambasadorul Belgiei, John Cornet d’Elzius, la care au participat Ministrul Sănătății, Prof. Alexandru Rafila, Președintele Comisiei de Neurologie din Ministerul Sănătății, Prof. Dafin Mureșanu și Conf. Univ. Prof. Dr. Ștefan Busnatu, Prorector pentru Dezvoltarea Infrastructurii Informaționale, Digitalizare și Tehnologii Inovatoare, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Caroline Clarinval (Reprezentant OMS în Romania), precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi industriei de farmaceutice şi diagnostice.
:quality(90)/)
Discuțiile, moderate de Frank Loeffler, Vicepreședinte al Camerei de Comerț Elvețiano-Română și Director General al Roche România, au pornit de la premisa că combaterea cu succes a bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare necesită o colaborare susținută din partea factorilor de decizie, a profesioniștilor și a pacienților.
Participanții au convenit că această colaborare trebuie să se bazeze și pe bunele practici din alte țări, precum Elveția și Belgia, pentru a reduce factorii de risc, a crește accesul la diagnostic și tratament și a plasa educația medicală și implicarea pacienților în centrul atenției.
În cadrul discuțiilor, s-a pus un accent puternic pe alinierea României la Planul European de Sănătate Cardiovasculară, adoptat în decembrie 2024, care își propune să reducă cu o treime decesele premature și prevenibile cauzate de boli cardiovasculare până în 2030. Principalele direcții sunt prevenția, diagnosticul precoce și accesul echitabil la tratamente de înaltă calitate.
"Acest memorandum strategic marchează un moment crucial pentru sănătatea publică din România. Inovația este pilonul pe care ne bazăm pentru a îmbunătăți prevenția, detectarea precoce și accesul echitabil la îngrijire centrată pe pacient. În loc să considerăm costurile asistenței medicale drept simple cheltuieli, considerarea lor ca investiții evidențiază rolul lor în construirea unei forțe de muncă mai puternice, reducerea costurilor pe termen lung și stimularea creșterii economice. Această abordare recunoaște sănătatea ca o sursă fundamentală de valoare societală - nu doar un element bugetar."
:quality(90)/)
„Suntem conștienți că succesul acestei inițiative - Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovascular - depinde de o colaborare strânsă între autorități, profesioniști din domeniul sănătății, mediul academic și partenerii internaționali. Prin alinierea la Planul European pentru Sănătatea Cardiovasculară și prin valorificarea celor mai bune practici din țări ca Elveția și Belgia, ne propunem să continuăm să construim un sistem de sănătate modern, centrat pe pacient, bazat pe prevenție, diagnostic precoce și acces echitabil la tratamente de calitate. Este imperativ ca această Strategie să devină operațională cât mai curând, iar implicarea constantă a tuturor factorilor implicați va fi cheia pentru a aduce rezultate reale în sănătatea populației.”
:quality(90)/)
Memorandumul exprimă intenția de a utiliza fonduri europene, de a lansa inițiative pilot și de a promova transparența și colaborarea public-privată pentru a asigura succesul strategiei.