Rolul echipei multidisciplinare în cancerul de sân evidentiat în marile centre oncologice din România

În pofida progresului remarcabil în această maladie până în prezent, cancerul de sân rămâne o boală extrem de complexă. Există multe tipuri și subtipuri de cancer de sân, ceea ce înseamnă că fiecare pacient este diferit și, prin urmare, necesită o abordare personalizată a tratamentului.

Cancerul de sân rămâne cea mai frecventă formă de cancer la femei în România, cu peste 12.000 cazuri noi în fiecare an1. Dacă este descoperit în stadii incipiente, înaintea diseminării în organism, cancerul de sân poate fi tratat cu succes în peste 95% din cazuri2. Șansele de vindecare depind însă de stadiul bolii, agresivitatea ei și de aplicarea protocolului de tratament personalizat în funcție de tipul de cancer. Potrivit ghidurilor internaționale pentru tratamentul cancerului de sân, deciziile cu privire la opțiunile de tratament se iau după consultări între medici de diferite specialități, precum și alți profesioniști în domeniul sănătății, care împreună constituie echipa multidisciplinară3.

Rolul echipei multidisciplinare în tratamentul corect și personalizat al cancerului de sân este deosebit de important pentru asigurarea unei supraviețuiri crescute a pacientelor. De aceea, cu ocazia lunii de conștientizare a luptei împotriva cancerului de sân, am realizat o serie de evenimente dedicate promovării tratamentului corect al acestei boli, împreună cu cele mai mari centre de oncologie din România: Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO), Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca (IOCN) și Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu – Bucureşti (IOB).

În cadrul acestor evenimente, medici din cadrul acestor institute, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi cu reprezentanți ai asociaţiilor de pacienţi au discutat în fața jurnaliștilor despre rolul echipei multidisciplinare pentru un management corect al cancerului de sân, conform ghidurilor internaţionale.

Persoanele care vor fi diagnosticate ulterior cu cancer de sân ajung de multe ori iniţial la medicul de familie, fie pentru evaluări medicale de rutină, fie pentru că au simptome precum dureri, prezența unui nodul depistat prin autopalpare sau o secreție mamară. Ulterior, odată depistată o leziune, aceasta trebuie investigată de către medicul imagist, cel care va recomanda și biopsia tumorii de către specialistul anatomopatolog, daca aceasta este suspectă.

În urma acestor investigații, diagnosticul și planul de tratament este stabilit prin corelarea analizelor, investigațiilor imagistice și biopsiei în cadrul echipei multidisciplinare de specialiști, din care mai fac parte oncologul, chirurgul, radioterapeutul, dar și medici de alte specialități.

În cadrul echipei multidisciplinare de specialiști, în funcție de caz, pot avea un rol important și psihologul, nutriționistul, grupurile de suport pentru paciente dar și un navigator care poate ghida pacientele și le poate oferi consultanță pe tot parcursul terapeutic și de recuperare.

Credem că există loc pentru îmbunătățirea rezultatelor pentru persoanele cu cancer de sân. Din acest motiv, este esențial să continuăm să optimizăm îngrijirea precoce a cancerului de sân și să facem mai mult pentru a preveni evoluția bolii către un stadiu avansat, incurabil. De aceea este important ca toate pacientele cu cancer de sân să beneficieze de un tratament personalizat iar diagnosticarea și decizia de tratament să fie decise în cadrul echipei multidisciplinare, împreună cu pacienta.

Mai multe informații despre diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân pot fi găsite pe www.canceruldesan.ro.

Referințe

  1. OECD (2023), Profil de țară privind cancerul: România 2023, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/20726aa6-ro.

  2. Cancerul de sân în cifre, www.canceruldesan.ro, accesat pe 24 octombrie 2023.

  3. European Society for Medical Oncolgy (ESMO), ”Cancerul de sân: ghid pentru pacienţi”, https://www.esmo.org/content/download/300499/5990632/1/RO-Cancerul-de-San-Ghid-pentru-Pacienti.pdf


Mai multe noutăți

ContactWorldwidelinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeDespre RocheSoluţii farmaceuticeCariereMediaNoutăţiPolitica de confidentialitateDeclaratie privind aspectele juridicePolitică de utillizare cookie-uriTermeni şi condiţii pentru achiziţii