Tratamentele inovatoare se bazează din ce în ce mai mult pe utilizarea datelor, însă pentru a putea beneficia de această oportunitate este necesară identificarea celor mai bune soluții pentru a asigura interoperabilitatea, protecția și confidențialitatea datelor pacienților.
Aceasta a fost una dintre temele evenimentului ”Bioetica și valoarea datelor în sănătate. Oportunități și bune practici pentru utilizarea clinică a datelor”, organizat de Camera de Comerț Elveția-România (CCE-R) în București, cu sprijinul Roche România.
Evenimentul a reunit autorități din domeniul sănătății publice, profesioniști din domeniul sănătății, asociații de pacienți, reprezentanți ai sectorului farmaceutic și specialiști internaționali de renume pentru a discuta despre provocările și oportunitățile oferite de utilizarea datelor din domeniul sănătății în practica clinică românească.
În cadrul discuțiilor, Directorul General Roche România, Frank Loeffler, a subliniat că România beneficiază de o bază largă de profesioniști în domeniul sănătății și specialiști în date care pot conduce transformarea într-un sistem european de sănătate de ultimă generație și un centru de excelență pentru cercetare.
Perspectiva internațională pentru provocările utilizării clinice a datelor din domeniul sănătății a fost prezentată de doi specialiști internaționali de renume: Prof. Effy Vayena, profesor de bioetică la Universitatea Tehnică Federală din Zürich (ETH) și Mark Bale, membru al Comitetului Director al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului și Biomedicină.
Profesorul Vayena a adăugat că autoritățile, companiile private și organizațiile non-profit din România care vor lucra împreună pentru digitalizarea sistemului de sănătate trebuie să fie conștiente că trebuie dezvoltată o guvernanță puternică care să permită succesul unor astfel de proiecte.
Mark Bale a adus câteva exemple din inițiative internaționale care au avut ca scop construirea încrederii și guvernanței transparente în utilizarea datelor din domeniul sănătății. De asemenea, el a sfătuit că, pentru a avansa în implementarea genomicii în sistemele de sănătate, promovarea dialogului și a cooperării între țări este esențială.
Principalele concluzii ale evenimentului au fost că companiile de sănătate trebuie să lucreze îndeaproape cu autoritățile pentru a transforma România într-un centru de excelență pentru cercetarea medicală. O altă perspectivă importantă a fost că inițiativa Comisiei Europene de a crea un spațiu european de date privind sănătatea are nevoie de claritate juridică și de o autoritate de supraveghere înainte de a putea fi implementată în România.