Intr-o societate moderna, investitiile in sanatate se bazeaza pe trei piloni principali: preventia, diagnosticarea corecta si la timp si accesul largit la tratament. De aceea, eforturile noastre in sprijinul comunitatii se concentreaza pe aceste trei directii. Pentru noi, comunitatea inseamna toti cei pe care putem sa ii ajutam cu experienta noastra, fie ca vorbim despre pacienti, medici, autoritati publice sau publicul larg.

Pentru multe persoane insa, accesul la programe de preventie si diagnosticare precoce este dificil, din motive ce tin de distanta, educatie, posibilitati financiare si multe altele. Aceste persoane nu trebuie lasate in urma. Ne bucuram ca avem oportunitatea si mijloacele de a aduce preventia si diagnosticul corect mai aproape de acestia. In acest sens, testele de screening joaca un rol esential in depistarea riscului aparitiei unor boli cronice grave. Prin campaniile de screening organizate in parteneriat cu asociatii de pacienti si institute de renume la nivel national, anul trecut am reusit sa asiguram investigatii medicale gratuite pentru mii de persoane, de pe intreg teritoriul tarii. Acestea au variat de la investigatii pentru depistarea cancerului de san, cancerului colorectal, cancerului de col uterin sau cancerul de prostata pana la analize generale cum ar fi masurarea tensiunii arteriale, pulsului, glicemiei, indicelui de masa corporala, spirometrii, dermatoscopii si multe altele. Mai departe, este nevoie de un efort accelerat de infomare, mai ales cu privire la unele boli cronice, precum scleroza multipla sau hemofilia, care sunt mai putin intelese de publicul larg. Pacientii care sufera de aceste boli merita sa fie ascultati si sa aiba parte de intelegere, acceptare si tratament corect. De aceea, o parte din cele 34 de campanii de preventie si constientizare la care am luat parte anul trecut au avut ca scop cresterea gradului de intelegere a provocarilor cu care acesti pacienti se confrunta. 

 Accesul la tratamente moderne inseamna in primul rand un diagnostic corect. Datorita avansului stiintei si tehnologiei medicale, acum exista posibilitatea adaptarii tratamentelor profilului individual al fiecarui pacient. Am reusit, anul trecut, sa oferim investigatii si teste de diagnostic gratuite pentru 22.000 de romani. Fie ca vorbim despre testele pentru biomarkerii cancerului de san, cancerului pulmonar sau cancerelor de sange, aceste teste pot face diferenta intre un tratament care da rezultate si unul care nu este eficient. In plus, am putut sa asiguram accesul rapid la tratament pentru 130 de paciente diagnosticate cu forme de cancer de san si cancer ovarian, care nu puteau beneficia de tratament la timp din cauza intarzierilor in procesul de compensare. Mai mult, 33 de pacienti au primit tratament de ultima generatie, prin programele de studii clinice derulate de noi in Romania. Pentru pacienti, acest ajutor conteaza enorm.

Aceste proiecte si campanii de care au beneficiat zeci de mii de romani au putut fi realizate datorita parteneriatelor noastre cu societatea civila si cu profesionisti din domeniul medical. Colaborarile noastre cu cei peste 500 de medici si mai mult de 200 de spitale, clinici si laboratoare din toata tara ne-au ajutat sa intelegem mai bine nevoile de sanatate ale populatiei si sa venim cu solutii care sa raspunda acestor necesitati. Proiectele noastre de implicare in comunitate, prin campaniile de preventie si investigatii medicale gratuite, sprijinirea accesului la tratament si colaborarile cu sectorul medical au ajutat anul trecut 25.000 de romani. Suntem mandri de ce am reusit sa realizam si ne dorim sa continuam an dupa an. In acelasi timp, nu trebuie sa uitam ca preventia este despre oameni si incepe cu fiecare dintre noi iar diagnosticarea corecta si accesul la tratament merita sa fie prioritare pentru o societate moderna.