Campanii de preventie si educatie pentru sanatate

n/a

Se spune ca sanatatea este cea mai mare avere pe care un om o poate avea. De aceea, credem ca este mai usor sa previi, decat sa tratezi. Noile descoperiri din medicina fac mult mai usoara preventia unor boli cronice, daca se pune insa accent pe educatia pentru sanatate si pe importanta controalelor medicale periodice. Responsabilitatea noastra este sa punem sanatatea pe primul loc, pentru fiecare dintre noi.

De aceea, in anul 2017, am sustinut peste 30 de proiecte si campanii, impreuna cu asociatii de pacienti si organizatii non-guvernamentale, menite sa creasca gradul de constientizare al importantei preventiei pentru sanatate. Domeniile in care aceste organizatii au desfasurat proiecte si campanii acopera in principal zona oncologiei dar si alte arii precum boli autoimune, boli infectioase, boli ale sistemului nervos central sau diabet.

Cancerul – o prioritate in preventie si educatie

Anual, in Romania sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer, in timp ce 30.000 de decese sunt provocate de aceasta boala. Oncologia este o prioritate nationala si consideram ca Roche trebuie sa fie alaturi de pacientii din Romania, nu doar prin produsele noastre, ci si prin expertiza noastra de peste 100 de ani in afectiunile oncologice. Proiectele pentru pacientii cu cancer sustinute de compania noastra in anul 2017 au pus accentul pe informare si diagnosticare precoce pentru unele dintre cele mai grave forme de cancer: cancerul de san, cancerul pulmonar, cancerul ovarian, cancerul de col uterin sau melanomul.

„Nu am facut destul” – a 4-a editie a caravanei de controale medicale gratuite pentru femeile din mediul rural

Unul dintre cele mai importante proiecte sprijinite de Roche, campania de informare si controale medicale gratuite pentru cancerul de san „Nu am facut destul”, organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, s-a desfasurat in perioada septembrie – noiembrie 2017. Aflata la a 4-a editie, anul acesta, campania s-a desfasurat in cinci judete din zona Moldovei (Suceava, Neamt, Bacau, Iasi, Vaslui) si a constat in efectuarea de investigatii medicale gratuite pentru suspiciuni de cancer de san, dar si glicemii, electrocardiograme si teste de vedere. Peste 1.000 de femei din zone rurale, cu acces limitat la servicii medicale, au beneficiat de aceste investigatii medicale gratuite, anul trecut. Peste 15% dintre ele au fost depistate cu probleme la sani, iar aproape jumatate dintre acestea prezentau formatiuni de natura canceroasa.

„Cancerul pulmonar nu asteapta” – Campanie de informare despre importanta depistarii precoce a cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar reprezinta principala cauza de deces prin cancer la nivel mondial, in timp ce in Romania, o persoana pierde lupta cu aceasta boala, in fiecare ora. Campania, realizata in colaborare cu Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, a dorit sa sublinieze importanta diagnosticarii precoce, care in acest tip de cancer poate creste cu 55% sansele de supravietuire ale pacientilor. In cadrul campaniei, autoritati publice din domeniul sanatatii, medici si pacienti au tras din nou un semn de alarma asupra principalului factor de risc – fumatul – si au evidentiat importanta unui stil de viata sanatos si al controalelor medicale periodice.

Testarea HPV – metoda sigura de lupta impotriva cancerului de col uterin

Din nefericire, cancerul de col uterin ocupa locul al doilea in lista tipurilor de cancere feminine care produc cele mai multe decese anual in Romania, dupa cancerul de san. In colaborare cu laboratoarele partenere ale diviziei de diagnostic a Roche Romania, am oferit vouchere pentru testarea gratuita a 500 de paciente si am continuat sa oferim materiale educationale pacientelor, pentru testarea virusului HPV.

„#Vocea ta se aude” – campanie de prevenire a cancerului ovarian

Cancerul ovarian este o forma de cancer agresiva, cu sanse de supravietuire extrem de scazute, daca este diagnosticata tarziu. In plus, nu exista o metoda de depistare precoce general acceptata, cu exceptia controalelor medicale periodice. Se estimeaza ca 1.850 de romance primesc anual acest diagnostic, dintre care peste 1.000 pierd lupta cu boala. Sub sloganul „Vocea ta se aude”, mesajul campaniei a fost ca acest tip de cancer se numara printre cancerele care pot fi tratate cu succes, daca este diagnosticat la timp. De aceea, scopul campaniei a fost de a creste numarul femeilor care se prezinta la medic pentru un consult de specialitate.

Bolile cronice nu trebuie sa fie o povara

Din pacate, bolile cronice ocupa in Romania un loc fruntas din punct de vedere al incidentei. Potrivit statisticilor, in Romania traiesc 3,5 milioane de bolnavi cronici dintre care 1,7 milioane sufera de hepatita B sau C si 1 milion sufera de diabet.

Anul trecut, am fost alaturi de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice pentru proiectul “Saptamana Pacientilor”. In cadrul acestui proiect, pacientii cu boli cronice au facut schimb de experiente si au dezbatut problemele cu care se confrunta, impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor publice din domeniul sanatatii si medici.

Accesul organizatiilor de pacienti in procesul decizional in domeniul sanatatii este o practica curenta in Uniunea Europeana. Proiectul „Inteligenta in sanatate”, desfasurat de Alianta Pacientilor Cronici din Romania, pe care l-am sprijinit in 2017, doreste sa convinga autoritatile publice din domeniul sanatatii sa se consulte cu reprezentantii asociatiilor de pacienti asupra modificarilor de reglementare din domeniu. In cadrul acestui proiect au fost organizate sesiuni de informare pe subiecte de interes pentru pacienti, precum drepturile pacientilor, procesul de aprobare al medicamentelor, programe nationale de sanatate sau finantarea sistemului de sanatate.

In 2017, in parteneriat cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, am facilitat testarea a peste 8.500 de persoane, in timp ce cu ocazia zilei internationale a luptei impotriva hepatitei, am fost parteneri in o serie de activitati menite sa atraga atentia asupra preventiei acestei afectiuni.

Diabetul este de asemenea o boala cronica grava, care afecteaza deopotriva femei, barbati, tineri si varstnici, iar daca nu este tinuta sub control poate duce la complicatii foarte grave. In acest context, am fost alaturi de organizatorii campaniei „Da, si eu pot! – Turul Romaniei pe bicicleta cu diabet”, care a constat in colectarea de donatii pentru aparatura necesara gestionarii diabetului pentru copii dar si constientizarea efortului fizic ca metoda de crestere a calitatii vietii pentru persoanele cu diabet. In urma acestei campanii, au fost procurate kit-uri si accesorii care vor face viata mai usoara copiilor si tinerilor care sufera de diabet.

Scleroza multipla este o afectiune a sistemului nervos central, care afecteaza aproximativ 7.500 de persoane in Romania, in proportie majoritara femei.  Scleroza multipla este principala cauza de dizabilitate prin boala a adultului tanar. Cu ocazia zilei internationale de lupta impotriva sclerozei multiple, in colaborare cu asociatiile de pacienti din domeniu (Asociatia Scleroza Multipla din Romania, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, Asociatia Invingatorii Sclerozei Multiple, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative si Asociatia Scleroza Multipla Bucuresti), am sustinut conferinte si evenimente in cadrul carora pacientii cu scleroza multipla, au primit materiale informative despre boala si gestionarea cat mai eficienta a acesteia. Mai mult, in cadrul campaniei „Vreau sa fiu independent”, derulata de Asociatia Invingatorii Sclerozei Multiple, am sprijinit achizitionarea de carje, cadre pentru deplasare, scaune cu rotile si alte dispozitive de care au beneficiat 300 de pacienti cu scleroza multipla.

Hemofilia este o boala cronica a sangelui, care impiedica coagularea normala a acestuia si necesita tratament pe durata intregii vieti. Aceasta duce la o scadere semnificativa a calitatii vietii, iar gestionarea bolii reprezinta o provocare majora pentru pacienti si familiile lor. De aceea, am sustinut proiectul “Week-end in familie”derulat de Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania. Acest proiect, desfasurat pe parcursul a 4 saptamani, cu participarea a peste 80 de pacienti, si-a propus sa educe, sa informeze si sa consilieze pacientii si familiile acestora cu privire la metode de gestionare mai eficienta a acestei boli, pentru a creste calitatea vietii pacientilor cu hemofilie.