ESMO 2010

Avastin in cancerul ovarian 

Despre studiile clinice de faza III cu Avastin ca tratament de prima linie in cancerul ovarian

  • Rolul potential al Avastin ca tratament de prima linie, dupa interventia chirurgicala, pentru tratamentul cancerului ovarian, este sustinut de rezultatele a doua studii clinice extinse, de faza III (GOG0218 si ICON7), in care au fost incluse peste 2,300 de paciente.
  • Aceste studii au aratat ca pacientele tratate cu Avastin in combinatie cu chimioterapia standard (carboplatin si paclitaxel), urmat de tratament doar cu Avastin, au avut o imbunatatire semnificativa a perioadei de supravietuire fara ca boala sa se agraveze (supravietuirea fara semne de progresie a bolii), comparativ cu pacientele tratate doar cu chimioterapie.

Despre studiul ICON7

  • Studiu international, multicentric, randomizat, deschis, de faza III, in care au fost incluse 1,528 de paciente cu cancer ovarian epitelial, carcinom peritoneal primar sau carcinom de trompa uterina, netratat anterior.
  • Pacientele care au primit tratament de prima linie cu Avastin (7.5mg/kg) in combinatie cu chimiterapia standard si au continuat apoi tratamentul numai cu Avastin, pentru o perioada de pana la 12 luni, au avut o supravietuire mediana fara semne de progresie a bolii de 18.3 luni, comparativ cu 16 luni, in cazul pacientelor care au primit doar chimiterapie. (rata de hazard= 0.79, p=<0.0010). Aceasta reprezinta o reducere cu 21% a riscului de progresie a bolii sau de deces, ceea ce corespunde unei imbunatatiri cu 27% a probabilitatii ca aceste paciente sa traiasca mai mult fara semne de progresie a bolii.

Despre studiului GOG0218

  • Studiu international, multicentric, randomizat, dublu-orb, placebo controlat, de faza III, in care au fost incluse 1,873 paciente cu cancer avansat ovarian epitelial, carcinom peritoneal primar sau carcinom de trompa uterina, netratate anterior, care au suferit interventie chirurgicala pentru indepartarea tumorii.
  • Pacientele care au primit Avastin (15mg/kg) in combinatie cu chimioterapia (paclitaxel si carboplatin) si au continuat apoi tratamentul cu Avastin pentru o perioada de pana la 15 luni, au avut o supravietuire mediana fara semne de progresie a bolii de 14.1 luni, comparativ cu 10.3 luni, in cazul pacientelor care au primit doar chimiterapie. (rata de hazard= 0.72, p=<0.0001). Aceasta reprezinta o reducere cu 28% a riscului de progresie a bolii sau deces, ceea ce corespunde unei imbunatatiri cu 39% a probabilitatii ca aceste paciente sa traiasca mai mult fara semne de progresie a bolii.
  • Protocolul studiului GOG0218 a permis diferite metode de evaluare a progresiei bolii. Progresia bolii a putut fi determinata tinand cont exclusiv de nivelurile proteinei CA-125 in sange sau prin evaluarea nivelurilor CA-125 si evaluarea progresiei bolii prin metode imagistice. (Proteina CA-125 este masurata in urma unei analize de sange, aceasta determinare fiind folosita pentru a evalua raspunsul la chimiterapie sau pentru a diagnostica recaderea  sau progresia cancerului ovarian).
  • A fost realizata si o analiza suplimentara ce a inclus evaluare progresiei bolii determinata doar prin metode imagistice (excluzand progresia bolii determinata exclusiv prin analiza nivelurilor proteinei CA-125). La aceasta analiza, la pacientele care au continuat tratamentul cu Avastin, dupa cel cu Avastin in combinatie cu chimioterapia, s-a inregistrat o supravietuire mediana fara semne de progresie a bolii de 18.0 luni, comparativ cu 12.0 luni, la pacientele care au primit doar chimioterapie, crescand astfel cu 54% probabilitatea de a trai mai mult fara ca boala sa se agraveze (bazat pe o rata de hazard de = 0.65, p=<0.0001, ceea ce corespunde unei reduceri cu 35% a riscului de progresie a bolii sau deces).