Optiuni terapeutice

Se cunosc mai multe abordari terapeutice pentru tratamentul poliartritei reumatoide. Unele dintre ele se adreseaza semnelor si simptomelor bolii, altele isi propun sa intervina in evolutia bolii si sa aiba un impact pozitiv atat asupra efectelor articulare ireversibil, distructive , cat si aspra efectelor sistemice ale poliartritei reumatoide.

Cele mai noi terapii care au la baza o abordare diferita a bolii. Aceste terapii includ tratamente biologice care actioneaza asupra limfocitului B sau care tintesc citokine alternative cum ar fi interleukina-6 (IL-6), reducand inflamatia si incetinind progresia bolii la nivel articular dar si in intregul organism.

Alte tratamente disponibile la ora actuala includ:

  • Terapii biologice : Este vorba de medicamente obtinute prin inginerie genetica care tintesc markeri specifici de la suprafata celulelor sau substante - mesager ale sistemului imun numite citokine. Acestea sunt produse cu scopul de a regla raspunsul altor celule implicate intr-un proces inflamator. Un exemplu de citokina specifica, asupra careia actioneaza agentii biologici este factorul de necroza tumorala alfa.
  • Tratamente anti-reumatice modificatoare de boala : Acestea sunt medicamente imunosupresoare nespecifice care combat semnele si simptomele poliartritei reumatoide si incetinesc distrugerea progresiva a articulatiilor. Aceste medicamente sunt folosite deseori in combinatie - intre ele sau in combinatie cu un agent biologic, pentru a imbunatati raspunsul pacientului la tratament.
  • Glucocorticoizi (corticosteroizi): Acestea sunt medicamente anti-inflamatoare pe baza de cortisol - un hormon produs in mod natural de catre organism - care reduc inflamatia. Cu toate acestea, folosirea glucocorticoizilor este limitata de efectele secundare importante cum ar fi hiperglicemia, osteoporoza, hipertensiunea, cresterea in greutate, cataracta, problemele de somn, pierderea masei musculare si susceptibilitate la infectii.
  • Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene : Este vorba de medicamente care actioneaza asupra semnelor si simptomelor poliartritei reumatoide, cu scopul de la diminua durerea si inflamatia, dar nu stopeaza evolutia bolii si nu incetinesc deformarea articulatiilor. Acestea nu sunt medicamente modificatoare de bola si trebuiesc folosite cu precautie.

Pentru detalii suplimentare legate de aceasta boala, va rugam sa contactati medicul specialist.