Poliartrita reumatoida (PR)  este o boala autoimuna sistemica cronica,  ce se caracterizeaza prin inflamatia mai multor articulatii cu caracter cronic,progresiv, distructiv şi deformant, insotita de multiple manifestari sistemice.

PR constituie reumatismul inflamator cel mai frecvent, cu o prevalenta de aproximativ 1% in populatia generala, putandu-se estima un minim de 200.000 bolnavi in Romania. Incidenta anuala a bolii este de 0,5 cazuri noi/1000 locuitori pentru femei şi 0,2 cazuri noi/1000 locuitori pentru barbati12.si care se asociaza cu simptome generale cum ar fi oboseala.

Procesul inflamator determina durere in articulatii, deformarea si reducerea mobilitatii acestora, conducand in timp la pierderea functionalitatii normale, datorita evolutiei proceselor distructive la nivel osos si in cartilaje, cu consecinte invalidante asupra pacientilor afectati de aceasta boala. Pacientii cu poliartrita reumatoida au un risc crescut de a dezvolta si alte complicatii sistemice ale bolii cum ar fi osteoporoza, anemia, tulburari ale sistemului respirator sau dermatologice. 2

Poliartrita reumatoida si osteoartrita sunt doua patologii distincte, desi ambele se caracterizeaza prin inflamatia articulatiilor. Poliartrita reumatoida este insa o boala autoimuna in care sistemul imunitar al organismului ataca propriile tesuturi si organe, determinand astfel inflamatia cronica a articulatiilor. Spre deosebire de poliartrita reumatoida, osteoartrita este o boala ce afecteaza mai ales persoanele in varsta si consta in deterioarea tesuturilor datorita uzurii si imbatranirii acestora.

Pentru detalii suplimentare legate de aceasta boala, va rugam sa contactati medicul specialist.