Melanomul

Melanomul este tumora care se dezvolta din celulele pigmentare ale epidermului (melanocite) ce sufera o degenerare maligna din cauza prezentei unor defecte  la nivelul  ADN-ului melanocitelor si au tendinta de a metastaza. Defectele ADN-ului sunt fie înnascute (10% din cazuri), fie generate de actiunea radiatiei ultraviolete.

Ultravioletele si melanomul

Componenta UVA din radiatia solara creeaza conditii favorizante realizarii unei mutatii genetice. Aceasta conduce la aparitia unui factor intracelular anormal, care determina multiplicarea melanocitelor intr-un ritm rapid. Acest  proces este un factor declansator in aparitia melanomului.

Incidenta bolii

Incidenta melanomului este în continua crestere, in Europa find de 12 cazuri la 100 000 de persoane, iar prevalenta de 1%. Boala afecteaza cel mai des adultii de vârsta medie. Femeile sunt afectate mai frecvent, dar au un prognostic mai bun.

Melanomul apare mai frecvent

  • la persoane care au fost expuse sau se expun mult la soare, au suferit arsuri solare mai ales în copilarie. Intensificarea expunerii la radiatia UV determina cresterea incidentei  melanomului.
  • în familii cu istoric de melanom  (5% din melanoame)
  • la persoane cu nevi (alunite) atipici, cu fototip I, II

In unele cazuri melanomul apare si pe tegument normal.

Prevenirea melanomului

Prevenirea aparitiei melanumului se poate face prin evitarea expunerii ambientale prelungite a persoanelor caucaziene provenite din America de Nord si Europa la radiatiile solare atunci cand isi petrec vacantele in regiuni insorite.

Un alt factor de preventie este folosirea cremelor de protectie solara, acestea avand o importanta semnificativa in preintampinarea dezvoltarii mutatiilor la nivelul melanocitelor.