1978 - 2001 : Redefinirea succesului

n/a

Era Fritz Gerber

1978 - Lansarea Rocaltrol, medicament pentru osteodistrofie 

Este lansat Rocaltrol, un medicament pentru tratamentul osteodistrofiei, in special la pacientii cu insuficienta renala si hemodializati.

1979 - Lansarea Cobas Bio, primul instrument analitic pentru laboratoarele clinice 

Divizia de diagnostice lanseaza Cobas Bio, primul instrument analitic pentru laboratoarele clinice, dezvoltat in totalitate de Roche.

1980 - Inceperea colaborarii cu Genentech, SUA 

La Institutul Roche de Biologie Moleculara este izolat un interferon alfa pur. Roche Nutley si Genentech, o companie de biotehnologie din San Francisco, incep colaborarea la un proiect comun, cu scopul de a produce versiunea modificata genetic a acestei substante.

1981 - Lansarea Pretuval, impotriva gripei si racelii si Benical, sirop de tuse 

Se lanseaza Pretuval, impotriva gripei si racelii; Benical, sirop de tuse.

1982 - Lansarea Rocephin, medicament antibiotic din clasa cefalosporinelor 

Se lanseaza in Elvetia Rocephin, un antibiotic din clasa cefalosporinelor, la doar patru ani dupa descoperirea sa. Pana in 1987 vanzarile de Rocephin vor surclasa vanzarile tuturor produselor Roche din intreaga lume.

1983 - Introducerea testului imunoenzimatic pentru monitorizarea tratamentului cancerului

Se lanseaza un test imunoenzimatic bazat pe anticorpi monoclonali, pentru monitorizarea anumitor tipuri de cancer.

1984 - Premiul Galien pentru Tigason 

Roche primeste Premiul Galien pentru Tigason, primul medicament cu adevarat eficient impotriva formelor severe de psoriazis. Ingredientul activ al Tigason este un retinoid.

1984 - Premiul Nobel lui Niels Kaj Jerne si Georges Köhler (Institutul de Imunologie din Basel)

Lui Niels Kaj Jerne, primul director al Institutului de Imunologie din Basel, i se decerneaza Premiul Nobel pentru medicina pentru activitatea fundamentala in domeniul imunologiei. Impart premiul cu el César Milstein si Georges Köhler, descoperitorii anticorpilor monoclonali.

1985 - Lansarea Lariam si Fansimef, doua medicamente antimalarie 

Medicamentele antimalarie Lariam si Fansimef sunt lansate in 1985, pentru a lupta impotriva bolii.

1985 - Lansarea Cobas Mira, analizor de chimie clinica 

Cobas Mira, un analizor de biochimie, este lansat de catre divizia de diagnostice. Sistemul bioanalitic Cobas Mira este primul dintr-un grup vast de analizoare biochimice de inalta performanta utilizate in laboratoarele medicale.

1986 - Constituirea Sight and Life Task Force 

Se constituie Sight and Life Task Force, angajata activ in lupta impotriva orbirii nutritionale, o afectiune cauzata de deficitul de vitamina A si intalnita predominant in tarile in curs de dezvoltare.

1986 - Lansarea Roferon-A, primul medicament al Roche produs prin inginerie genetica 

Roferon-A (interferon alfa-2a), primul medicament Roche produs prin inginerie genetica, este lansat pentru tratamentul unei forme de leucemie. Alfa interferonii sunt mesageri chimici, produsi naturali ai celulelor sistemului imunitar, care, in cursul infectiilor virale, atrag raspunsul antiviral. In anii urmatori indicatiile terapeutice vor continua sa se extinda.

1986 - Introducerea testului de screening pentru virusul imunodeficientei umane 

Divizia de diagnostice lanseaza un test de screening pentru virusul imunodeficientei umane HIV, pregatind calea cercetarilor extinse in acest domeniu.

1987 - Premiul Nobel pentru Susumu Tonegawa 

Susumu Tonegawa, care a lucrat la Institutul de Imunologie din Basel din 1972 pana in 1981, primeste Premiul Nobel pentru medicina pentru descoperirea mecanismelor genetice care controleaza productia de anticorpi.

1987 - Lansarea produselor Anexate si Tilcotil

Este lansat Anexate, antagonistul benzodiazepinelor, utilizat pentru a controla anestezia. Anexate intoarce efectele benzodiazepinelor. Anexate este si azi sigurul antagonist al benzodiazepinelor.Este introdus Tilcotil, un medicament antiinflamator nesteroidian utilizat impotriva reumatismului.

1988 - Premiul Galien pentru Anexate 

Anexate, antagonistul benzodiazepinelor, utilizat in controlul anesteziei, primeste premiul Galien la un an dupa introducerea sa.

1989 - Se pun bazele Roche Holding AG 

Structura grupului, stabilita in 1986, este extinsa si consolidata, pregatind calea infiintarii diviziilor independente in 1990. Modificarile implica formarea unui holding, in paralel cu o crestere a capitalului social si o crestere a numarului de actiuni la purtator. Noua structura confera Roche acces la pietele internationale de capital.

1989 - Este inaugurat Centrul International Roche de Cercetare Clinica din Strasbourg, Franta 

Se deschide Centrul International Roche de Cercetare Clinica in Strasbourg, Franta, responsabil de coordonarea studiilor clinice in mai multe arii terapeutice.

1990 - Lansarea produselor Aurorix, antidepresiv; Inhibace, antihipertensiv 

Se lanseaza medicamentul antidepresiv Aurorix, completand gama larga a medicamentelor psihotrope. Se lanseaza, de asemenea, Inhibace, un medicament antihipertensiv dezvoltat la Roche Welwyn. Inhibace este primul produs Roche conceput cu ajutorul tehnicilor de modelare computerizata.

1991 - Achizitia Nicholas, producator de medicamente fara prescriptie medicala 

Odata cu achizitia Nicholas, Roche isi consolideaza portofoliul de OTC-uri, o arie din ce in ce mai importanta din cauza tendintei in crestere de auto-medicatie. Nicholas va fi integrat ulterior in restul diviziei de OTC, formand Roche Consumer Health.

1991 - Achizitia drepturilor pentru Polymerase Chain Reaction (PCR) de la Cetus Corporation, SUA 

Roche preia drepturile globale de comercializare a tehnologiei PCR de la Cetus Corporation. Capabil sa depisteze chiar cantitatile minime de material genetic, aceasta tehnica deschide drumul dezvoltarii testelor diagnostice rapide, sensibile si specifice.

1991 - Lansarea produselor Loceryl, pentru infectii fungice; Neupogen, adjuvant chimioterapic 

Este introdus Loceryl, un agent pentru tratamentul infectiilor fungice. Se lanseaza Neupogen, un produs dezvoltat in colaborare cu compania americana Amgen. Restabilind numarul de leucocite, Neupogen amplifica raspunsul imunitar al pacientilor cu cancer care urmeaza chimioterapie, reducand astfel riscul de infectii.

1991 - Introducerea Cobas Core, analizor de imunochimie 

Este lansat Cobas Core, primul analizor de imunochimie.

1991 - Formarea Givaudan-Roure, constituind divizia de parfumuri si arome 

In cadrul diviziei de parfumuri si arome, Givaudan se uneste cu compania sora Roure pentru a forma Givaudan-Roure S.A.

1992 - Lansarea Hivid, primul medicament antiviral Roche, si Quinodis si Globocef, ambele pentru infectii bacteriene 

Este introdus Hivid, primul medicament Roche pentru SIDA, deschizand o piata noua si extrem de dinamica - tratamentul infectiei HIV - SIDA.

1993 - Premiul european Galien pentru Neupogen 

Neupogen, utilizat ca medicatie adjuvanta in chimioterapie, este premiat atat in Belgia (in 1992), cat si in Franta (in 1992) cu Premiul Galien.

1993 - Introducerea primului test Amplicor HIV 

Divizia de diagnostice lanseaza primul test diagnostic pe baza tehnologiei PCR sub marca Amplicor.

1993 - Lansarea Pulmozyme, medicament pentru fibroza chistica produs prin inginerie genetica 

Pulmozyme, un medicament produs prin inginerie genetica de catre Genentech, este destinat tratamentului fibrozei chistice, o boala genetica fatala care afecteaza plamanii si caile aeriene.

1994 - Achizitia producatorului american de farmaceutice Syntex Corporation care devine Roche Bioscience in 1995.

Roche isi consolideaza semnificativ pozitia pe pietele farmaceutice internationale si din SUA prin preluarea Syntex Corporation, un grup farmaceutic cu sediul in Palo Alto (SUA). Preluarea este in acord cu strategia Roche de concentrare asupra domeniilor cheie. In 1995, Syntex devine Roche Bioscience, una dintre companiile majore de cercetare si dezvoltare ale Grupului.

1995 - Consolidarea colaborarii cu Genentech 

Acord intre Roche si Genentech de extindere a optiunii Roche de cumparare a stocului de actiuni Genentech scoase la vanzare.

1995 - Lansarea Cobas Integra, analizor de biochimie si imunochimie; Cobas Core II, analizor de imunochimie; Cobas Amplicor, analizor PCR 

Divizia de diagnostice lanseaza o serie de produse noi in toate domeniile investigatiilor medicale: Cobas Integra, analizor de biochimie si imunochimie; Cobas Core II, analizor de imunochimie; Cobas Amplicor, analizor pe baza tehnologiei PCR.

1995 - 1998 - Lansarea CellCept, medicament pentru respingerea de organ transplantat; Vesanoid, leucemie; Mabthera / Rituxan, limfom; Zenapax, transplant; Fortovase, infectia HIV; Viracept, infectia HIV; Xeloda, cancer de san; Xenical, obezitate 

O serie de lansari de produse caracterizeaza evolutia Roche la mijlocul anilor ‘90: CellCept, medicament pentru respingerea de transplant de organ; Vesanoid, leucemie; Mabthera / Rituxan, limfom; Zenapax, transplant; Fortovase, infectia HIV; Viracept, infectia HIV; Xeloda, cancer de san; Xenical, agent antiobezitate.

1996 - Premiul Galien pentru Pulmozyme (Portugalia) 

Pulmozyme, medicament produs prin inginerie genetica, primeste premiul Galien in Portugalia.

1996 - Lansarea Invirase, primul inhibitor de proteaza Roche, medicament antiretroviral HIV 

Se lanseaza medicamentul pentru SIDA Invirase, primul inhibitor de proteaza din lume, dezvoltat de Roche. Medicamentul deschide o noua clasa de medicamente si este disponibil in SUA inca din 1995.

1997 - Preluarea Tastemaker (SUA) 

Tastemaker, un mare producator de arome din SUA, este preluat pentru a consolida Givaudan-Roure. Roche devine lider mondial in piata aromelor.

1997 - Achizitia Corange (Boehringer Mannheim si DePuy), incheiata in 1998 

Corange, rezultand din fuziunea dintre compania de diagnostice Boehringer Mannheim si compania de produse ortopedice DePuy, este preluat de Roche. Cu aceasta achizitie, Roche devine lider mondial in domeniul diagnosticelor, oferind o gama unica de produse inovatoare, tehnologii fundamentale si avand o prezenta globala in acest domeniu.

1997 - Premiul Galien pentru Invirase (Portugalia, Spania) 

Invirase, primul dintr-o noua serie de medicamente care inhiba proteaza HIV - o enzima de care virusul are nevoie pentru a se multiplica - primeste Premiul Galien in Portugalia si Spania.

1998 - Inaugurarea Centrului de Cercetare si Productie Biotehnologica din Penzberg (Germania) 

Fiind unul din principalele centre Roche de cercetare si dezvoltare, centrul din Penzberg (Germania) se dezvolta prin inaugurarea Centrului de Cercetare si Productie Biotehnologica.

1998 - Vanzarea DePuy 

DePuy, una din cele mai vechi companii de produse ortopedice din lume si lider in domeniul designului, productiei si distributiei dispozitivelor ortopedice, este vandut companiei Johnson&Johnson.

1998 - Inceperea colaborarii cu deCODE Genetics, Islanda 

Roche si deCODE incep o colaborare in cercetarea genetica. DeCODE va realiza harta proprietatilor genetice unice ale unei populatii din Islanda pentru a descoperi genele care cauzeaza boli. Rezultatele pot fi utilizate de Roche in dezvoltarea de noi solutii diagnostice si farmaceutice.

1998 - Introducerea dispozitivelor de monitorizare a diabetului 

Patru dispozitive inovatoare de monitorizare a diabetului - Accutrend Sensor Complete, Accutrend Sensor Comfort, Glucotrend Premium, Camit Pro - asigura diabeticilor teste mai convenabile si practic nedureroase, sporind calitatea ingrijirilor de sanatate in diabet.

1999 - Premiul European Galien pentru Invirase 

Dupa Premiul Galien in Portugalia si Spania, Invirase primeste in 1998 si Premiul European Galien in Franta.

1999 - Premiul Galien pentru Mabthera (Franta) 

Mabthera, un anticorp monoclonal inovator pentru tratamentul limfomului non-Hodgkins, primeste Premiul Galien in Franta.

1999 - Optiune pentru Genentech 

Roche isi exercita optiunea de a prelua toate actiunile Genentech. Ulterior, 42% din actiunile Genentech sunt lansate in trei etape ale unei oferte publice la bursa din New York.

1999 - Acord de colaborare: Trimeris, SUA 

Roche si Trimeris incep o colaborare pentru testarea clinica si dezvoltarea a doi compusi inovatori anti-HIV, inhibitori ai fuziunii.

1999 - Introducerea produsului Herceptin, tratament in cancerul de san 

Herceptin este un nou tratament in cancerul de san metastatic. Este primul tratament tintit impotriva oncoreceptorilor, care creste supravietuirea pacientelor in mod semnificativ.

1999 - Fixarea pretului in Divizia de Vitamine 

Roche initiaza un vast program „Comportamentul in Afaceri" pentru mai mult de 8.000 de manageri din lume pentru a asigura respectarea tuturor legilor. Mai mult, este accentuata importanta auditului intern.

1999 - Introducerea produsului Tamiflu, medicament antigripal 

Tamiflu este primul inhibitor de neuraminidaza sub forma de pastile, conceput pentru a fi activ impotriva tuturor tulpinilor virusurilor gripale. Reduce atat durata bolii, cat si severitatea simptomelor, scazand complicatiile si mortalitatea.

2000 - Separarea de Givaudan (Divizia de Parfurmuri si Arome); anuntata in 1999 

Lider in domeniul furnizarii de parfumuri si arome, Givaudan se separa de Grupul Roche si este listata public la Bursa elvetiana ca o companie independenta.

2000 - Achizitia AVL Medical 

AVL Medical, lider in analizele gazelor si electrolitilor din sange, este preluat pentru a consolida pozitia Roche Diagnostics in medicina de urgenta, unitatile de terapie intensiva si salile de interventii chirurgicale.

2000 - Constituirea Centrului de Genomica Medicala 

Dupa multi ani de succese, Institutul de Imunologie din Basel devine un centru de genomica medicala, cu scopul de a contribui suplimentar la cercetarile de genetica si genomica.

2000 - Preluarea produsului Kytril, medicament antiemetic folosit in chimioterapie 

Kytril este un antiemetic destinat pacientilor cu cancer care sufera de greturi si varsaturi severe si debilitante asociate chimioterapiei. Medicamentul este preluat de la SmithKline Beecham care, in schimb, preia drepturile exclusive ale Roche in SUA si Canada pentru Coreg (carvedilol), un medicament pentru insuficienta cardiaca congestiva.

2000 - Se infiinteaza o noua companie de biotehnologie: Basilea Pharmaceuticals 

Basilea isi propune descoperirea si dezvoltarea de medicamente inovatoare in domeniul bolilor infectioase si al dermatologiei. Prin aceastea, expertiza Roche in domeniul antibioticelor, antifungicelor si dermatologiei va fi integrata intr-o companie de biotehnologie cu numeroase sedii in intreaga lume. Roche are dreptul de a prelua licenta tuturor compusilor dezvoltati de Basilea.

2001 - Acord de colaborare: OSI Pharmaceuticals, SUA 

Acordul este incheiat pentru dezvoltarea si comercializarea medicamentului antineoplazic al OSI, OSI-774, in afara SUA. Genentech a semnat un acord similar cu OSI pentru Statele Unite. OSI-774 (denumire comerciala Tarceva) este un inhibitor al receptorului pentru factorul de crestere epidermica (EGFR).

2001 - Lansarea Xeloda, medicament impotriva cancerului colorectal 

Xeloda este primul chimioterapic oral pentru tratamentul pacientilor cu cancer colorectal metastatic.

2001 - Lansarea Valcyte, tratament pentru retinitele CMV din SIDA 

Valcyte este precursor al tratamentului Roche anti-CMV, existent la ora actuala: Cymevene.