Impactul socio-economic al sclerozei multiple in Romania

La solicitarea Roche Romania, EY Romania a realizat, in 2018, primul studiu national privind impactul economic, medical si social al sclerozei multiple, asupra pacientilor si familiilor acestora, bugetului de stat si societatii in general. Acest studiu completeaza informatiile existente despre aspectele clinice ale bolii, cu date ale impactului socio-economic, pentru a crea un tablou cat mai complet al sclerozei multiple in Romania.

Acest studiu arata ca , in ceea ce priveste aspectul economic si social al bolii, costurile totale ale sclerozei multiple in Romania sunt de412,5 milioane RON anual(91 milioane EUR). Rezultatele analizelor efectuate in cadrul studiului au evidentiat faptul ca 66% din valoarea costurilor totale ale sclerozei multiple reprezinta costuri directe, in timp ce 34% din costurile totale ale bolii, sunt reprezentate de costurile indirecte.

Managementul acestei afectiuni include costuri cu diagnosticarea si monitorizarea bolii, cu tratamentul, costuri generate de servicii clinice, paraclinice, de spitalizare si costuri generate de comorbiditatile asociate bolii. Toate aceste costuri directe generate de pacientii cu scleroza multipla din Romania se ridica la272 milioane RONanual (60 milioane EUR).

Produsele decontate prin programul national pentru scleroza scleroza multipla reprezinta 5,7% din bugetul medicamentelor pentru boli cronice cu risc crescut, utilizate in programele nationale cu scop curativ, raportat de CNAS in anul de referinta al studiului.

Un pacient cu scleroza multipla traieste, in medie, cu circa 10 ani mai putin decat o persoana sanatoasa, ceea ce se traduce in costuri indirecte, ce includ lipsa de productivitate cauzata de dizabilitate si decesul prematur, pensiile de invaliditate, indemnizatiile de handicap, concediile medicale si transportul pacientului. Valoarea totala a acestorcosturi indirecte este de 140,5 milioane RONanual (31 milioane EUR).

Din cauza dizabilitatii, pacientii cu scleroza multipla din Romania pierd un numar total de 2.595 ani de productivitate, cu un cost indirect pentru bugetul public de aproximativ 100 milioane RON (22 milioane EUR).

In ceea ce priveste costurile totale per pacient, acestea se ridica, in medie, la 85.500 RON / an (19.000 EUR), dintre care costuri directe – 56.500 RON (12.500 EUR) si costuri indirecte – 29.000 RON (6.500 EUR).

Un alt element important in impactul socio-economic al acestei boli este faptul ca,un pacient cu scleroza multipla cheltuie circa 2.000 de lei pe an pe transportcatre centrele in care se trateaza aceasta boala si unde are nevoie sa faca vizite medicale la intervale regulate.

Published undefined

Mai multe noutati

Vezi toate noutatile

please be aware that you are leaving this website.