Sanatatea fiecaruia dintre noi incepe cu un stil de viata sanatos si cu vizita regulata la medic. In Romania, preventia merita un rol principal in sectorul de sanatate. Mai mult, credem ca este nevoie de o informare mai buna cu privire la anumite boli cronice. Cele 34 de campanii sprijinite de Roche in 2018 s-au concentrat pe prevenirea si cresterea gradului de informare cu privire la unele afectiuni cronice grave, precum si pe importanta consultului medical periodic, masuri care pot sa duca, pe termen lung, la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei Romaniei.
Cancerul nu mai este de mult o condamnare la moarte. Avansul medicinei din ultimii 20 de ani a facut ca multe tipuri de cancer sa ajunga sa poata fi tratate eficient, daca sunt diagnosticate la timp. In acest sens, campaniile de investigatii medicale gratuite pentru diagnosticarea precoce a cancerului de san, cancerului pulmonar, cancerului colorectal si multor altor boli sunt un ajutor binevenit pentru romani si ne bucuram ca putem sa fim parteneri in cadrul acestora. Pentru ca, impreuna cu asociatiile de pacienti si medici, putem face mai mult ci ce au nevoie de ajutor.
In Romania, in fiecare ora este diagnosticat, in medie, un caz nou de cancer la san in timp ce 1,4% din femeile adulte din Romania au fost pana in prezent diagnosticate cu acest tip de cancer. In lipsa unui program national de screening pentru cancerul de san implementat la nivel national, o mare parte dintre femeile din Romania nu au acces la investigatii pentru depistarea cancerului de san. Ca urmare, 50% din cazurile noi de cancer de san sunt diagnosticate in stadii avansate, cand posibilitatile de tratament sunt limitate.
Caravana de controale medicale gratuite pentru persoanele din mediul rural „Nu am facut destul”, organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) si sprijinita de Roche, a ajuns in 2018 la a 5-a editie. Desi campania a inceput ca o caravana de investigatii gratuite pentru cancerul de san, investigatii din ce in ce mai complexe au fost adaugate de la an la an. Astfel, in perioada octombrie – noiembrie 2018, 1.218 oameni (1.120 femei si 98 barbati) din 12 sate din cinci judete din Ardeal (Cluj, Sibiu, Bistrita Nasaud, Salaj, Alba) au beneficiat de urmatoarele investigatii gratuite: ecografie mamara – in cazul doamnelor – masurarea tensiunii, a pulsului, glicemiei, indicelui de masa corporala, spirometrie, dermatoscopie, masurarea varstei arterelor, EKG. Examinarile au fost facute cu ajutorul unor voluntari, medici specialisti, rezidenti, farmacisti si studenti din Organizatia Studentilor Medicinisti Cluj.
In cadrul campaniei, dintre cele 1.120 femei prezente, 990 au efectuat ecografii gratuite chiar la ele in sat. Dintre acestea, 124 au primit recomandare sa efectueze o mamografie sau alta ecografie la spital sau la o clinica de specialitate. 2018 a fost primul an al campaniei in care femeile descoperite cu suspiciuni la san in urma ecografiei au putut beneficia de mamografii gratuite in clinici specializate.
La finalul lunii octombrie a anului trecut, impreuna cu Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), am sprijinit campania Coloram Romania In Roz #incepecuaitai, prima campanie desfasurata exclusiv in online – pe Facebook si Instagram. Campania si-a propus sa ofere sansa cat mai multor femei sa isi faca un control mamar gratuit iar celor ce le sunt aproape, posibilitatea de a-si manifesta grija si dragostea fata de ele, printr-o programare la medic.
Obiectivul campaniei a fost realizarea a cel putin 1.000 de programari pentru un control al sanilor, la nivel national, obiectiv ce a fost depasit. Programarile au fost realizate pe intreg teritoriul tarii, in 112 clinici partenere din 79 de orase. Succesul acestei abordari inedite pentru o campanie de testari a fost dat de faptul ca aproximativ 70% dintre femeile care au fost la control au dorit sa faca o programare pentru o alta persoana draga din viata lor. Mai mult, in urma acestor investigatii au fost descoperite doua femei care prezentau suspiciuni de cancer, care au fost trimise apoi catre un consult amanuntit.
In parteneriat cu Institutul Regional de Oncologie Iasi (IRO), unul dinte cele mai renumite centre de oncologie din tara, am lansat, la inceputul lunii octombrie 2018, campania "Previne cancerul. Fa-o azi, nu intr-o zi". Scopul acesteia este a fost de a informa populatia din nord-estul tarii asupra investigatiilor gratuite disponibile in cadrul IRO, prin programul national, pentru cancerul de san, cancerul colorectal, cancerul de col uterin si cancerul de prostata.
Campania s-a desfasurat intre lunile octombrie – decembrie 2018 si in urma acesteia, au fost realizate peste 3.500 de programari pentru investigatii, dintre care mai mult de 1.200 pentru cancer de san si 550 pentru cancer colorectal.
Anual, in Romania, sunt depistate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar si aproximativ 30 de romani mor zilnic din cauza acestei maladii. Statisticile arata ca 30% dintre decesele cauzate de cancer in Romania sunt provocate de cancerul pulmonar. In noiembrie 2018, luna dedicata luptei impotriva cancerului pulmonar, ne-am alaturat Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) in campania ”Inspira Speranta”. Potrivit specialistilor, in Romania 75% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta boala ajung la medic prea tarziu, in stadiu inoperabil pentru ca ignora sau interpreteaza gresit simptomele acestuia. Campania si-a propus sa convinga populatia sa mearga la medic pentru un consult periodic, pentru ca un diagnostic timpuriu poate creste sansele de supravietuire de pana la patru ori.
Cancerul colorectal este unul dintre cele mai intalnite cancere in Romania, cu peste 10.000 de cazuri noi in fiecare an. Depistat la timp, acest tip de cancer poate fi tratat. Una dintre cele mai simple metode de depistare este testul hemocult, care are ca scop identificarea sangerarilor ascunse in scaun. In lipsa unui program national de screening pentru aceasta forma de cancer, in parteneriat cu Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), am oferit 600 de teste hemocult gratuite si am incurajat oamenii sa isi faca anual aceasta analiza. Potrivit studiilor, testul hemocult, facut anual, reduce cu 16% riscul aparitiei cancerului intestinului gros.
Scleroza multipla este o boala cu un impact socio-economic deosebit in societate, avand in vedere ca aceasta boala afecteaza in proportie majoritara femei intre 20-40 de ani. Anul trecut am realizat, impreuna cu EY Romania, prima analiza socio-economica privind impactul economic, medical si social al sclerozei multiple, asupra pacientilor si familiilor acestora, bugetului de stat si societatii in general. Acest studiu a dorit sa creioneze un tablou cat mai complet al acestei boli pentru a ajuta decidentii din sectorul public de sanatate si asociatiile de pacienti sa obtina un management mult mai bun al acestei afectiuni. Printre recomandarile acestui studiu in aceasta directie se numara imbunatatirea calitatii asistentei medicale pentru pacienti, implementarea unor registre de boala pe baza carora sa poata fi concepute politici de sanatate mai eficiente si accesul crescut pentru pacienti la inovatiile terapeutice din acest domeniu.
Am fost alaturi de pacientii cu scleroza multipla si prin sprijinirea proiectelor realizate de asociatiile de pacienti din domeniu (Asociatia Scleroza Multipla din Romania, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, Asociatia Invingatorii Sclerozei Multiple, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative si Asociatia Scleroza Multipla Bucuresti). Aceste proiecte au constat in campanii de educatie si crestere a gradului de informare cu privire la bolile autoimune, impactul sclerozei multiple in cazul unei sarcini, precum si sprijinirea organizarii unor evenimente cu programe special concepute pentru pacientii cu scleroza multipla cum ar fi ateliere pe teme medicale, impactul kinetoterapiei in cresterea calitatii vietii, ateliere de pictura, consiliere psihologica si multe altele.
Hemofilia este o boala cronica a sangelui, care necesita tratament specific pe intreaga durata a vietii. Daca acest tratament nu este corect administrat, poate duce la invaliditate severa. Pentru cei aproximativ 1.600 de pacienti cu hemofilie din Romania, este importanta cresterea gradului de constientizare a afectiunii in cadrul publicului larg. Anul trecut, am sprijinit proiectul “Academia de Hemofilie”, organizat de Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania, ce a constat in identificarea nevoilor reale ale copiilor cu hemofilie si ale familiilor acestora, pe parcursul a 7 zile, printr-un program integrat multidisciplinar precum si Ziua Internationala de lupta impotriva Hemofiliei, unde in cadrul unei mese rotunde s-a militat pentru tratarea corecta a pacientilor si mentinerea bugetului alocat programului national de hemofilie.
Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna cronica, progresiva si invalidanta care provoaca inflamatia articulatiilor mainilor si picioarelor. Aceasta boala afecteaza aproape 200.000 de oameni in Romania. Prin proiectul „Sadeste Speranta”, angajati ai Roche Romania in parteneriat cu Romsilva si impreuna cu pacienti cu poliartrita reumatoida, reprezentanti ai unor asociatii de pacienti si jurnalisti, au plantat, in cadrul Ocolului Silvic Branesti, cate un stejar pentru fiecare pacient cu poliartrita reumatoida tratat de Roche, ca un simbol in lupta cu aceasta boala.
Roche Children’s Walk este o campanie desfasurata la nivel international, care are ca scop sprijinirea la nivel local a proiectelor de implicare in comunitate care pot asigura un viitor mai bun prin educatie copiilor si comunitatilor din zone unde accesul la acest tip de servicii este limitat. In 2018, am continuat sa sustinem proiectul ”Vreau si eu in clasa a IX-a”, un program de burse desfasurat de World Vision Romania. In cadrul acestui program, prin donatiile voluntare ale angajatilor Roche, 9 copii din zone rurale defavorizate au putut sa isi continue studiile liceale. Acesta a fost al saselea an in care sprijinim acest proiect, timp in care peste 20 de copii au putut sa isi continue studiile liceale prin implicarea Roche.