Noutati

Accesul la inovatie - un drept inalienabil al pacientilor romani

 

Roche Romania recunoaste eforturile autoritatilor de a inlatura discrepantele dintre standardele de tratament dintre Europa si Romania, prin includerea pe lista medicamentelor gratuite si compensate a noi produse, pentru boli cronice grave.

In contextul recentelor afirmatii ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, publicate in presa, dorim sa precizam ca accesul la inovatie este un drept inalienabil al pacientilor romani. Mai mult decat atat, fara medicamente inovative nu pot exista alternative generice, acesta fiind ciclul natural al oricarui medicament. Credem ca pacientii romani trebuie sa aiba acces atat la medicamente inovative cat si generice, ceea ce ofera medicilor si pacientilor optiuni multiple de tratament.

Medicamentul Roche mentionat in comunicatul de presa al APMGR - si anume Kadcyla - se adreseaza pacientelor cu cancer de san metastatic, faza avansata a bolii in care optiunile terapeutice sunt foarte limitate. Nimeni nu trebuie sa puna un pret pe viata femeilor cu cancer, in conditiile in care rata mortalitatii cauzate de cancerul de san in Romania este de 36%, cu mult mai mare decat media europeana.

Contributia Roche la sistemul de sanatate, prin plata taxei claw-back in anul 2016 si in primul trimestru al anului 2017, se ridica la 110 milioane de lei. Credem ca doar prin eforturile convergente ale tuturor celor implicati - autoritati, industria farmaceutica, medici si pacienti - pot fi gasite solutii alternative pentru imbunatatirea finantarii pentru medicamente. Compania noastra isi reafirma deschiderea pentru dialog, in identificarea unor mecanisme de finantare care sa permita pacientilor romani sa aiba acces la inovatie si sa beneficieze de aceleasi standarde de tratament ca in alte tari europene.