Noutati

Roche Romania, in parteneriat cu RNP Romsilva, incepe proiectul „Sadeste Speranta”, prin care doreste sa planteze stejari si sa sadeasca incredere intr-un viitor mai bun printre pacientii cu poliartrita reumatoida.

 

Angajați ai Roche România au plantat stejari în Ocolul Silvic Brănești (35 km de București) pe 13 aprilie, alături de specialiști ai RNP – Romsilva – Direcția Silvică Ilfov, pacienți cu poliartrită reumatoidă, reprezentanți ai unor asociații de pacienți și jurnaliști.

Acțiunea face parte din proiectul „Sădește Speranță”, prin care Roche România, împreună cu asociații de pacienți și alte organizatii non-guvernamentale dorește sa planteze câte un copac pentru fiecare pacient cu poliartrită reumatoidă tratat cu medicaţie biologică, ca un simbol în lupta cu această boală.

În parteneriat cu RNP – Romsilva – Direcția Silvică Ilfov, pe 13 aprilie au fost plantați puieți de stejar pedunculat – copac simbol al Centenarului Marii Uniri, în cadrul parteneriatelor pentru împăduririle din acest an.

Ce este poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună cronică, progresivă şi invalidantă care provoacă inflamaţia articulaţiilor mâinilor și picioarelor.² Poliartrita reumatoidă afectează 1 din 100 persoane¹ la nivel mondial, ceea ce înseamnă aproximativ 70 milioane oameni la nivel mondial și aproape 200.000 în România.

”Ca să înțelegeți ce face boala aceasta, gândiți-vă că degetele de la mâini vi se deformează și rămân așa, fixate în poziții nenaturale, imobile și extrem de dureroase. În vremea asta, nu mai puteți să folosiți mâinile nici ca să mâncați, să vă splălați, să vă pieptănați. Nu mai puteți munci, nu mai puteți avea grijă de dumneavoastră. Renunțați la serviciu și probabil același lucru îl va face încă o persoană din familie, pentru că cineva trebuie sa aibă grijă să fiți hrănit și îngrijit.” spune conf. dr. Cătălin Codreanu, Președintele Ligii Române contra Reumatismului.

Pacienții cu poliartrită reumatoidă au riscul de a dezvolta complicații precum osteoporoză, anemie, boli pulmonare, boli de piele.³

Boala poate duce la invaliditate, incapacitate de muncă și pierderea independenței.² Ba chiar mai grav, poliartrita reumatoidă poate reduce speranța de viață cu până la 7 ani.

 

¹ BBC. Rheumatoid Arthritis. Available at: http://www.bbc.co.uk/health/physical_health/conditions/rheumatoid1.shtml 

² NRAS. What is RA? Available at: http://www.nras.org.uk/about_rheumatoid_arthritis/what_is_ra/what_is_ra.aspx 

³ Firestein GS. Nature 2003

⁴ WHO. The global burden of Rheumatoid Arthritis in the year 2000. Available at: http://www.who.int/healthinfo/statistics/bod_rheumatoidarthritis.pdf